Vegetar? Aldrig i livet… eller hvad??

Jeg tror ikke på nytårsfortsætter. Jeg synes, at de er lidt tåbelige. Hvorfor skal man have en bestemt dato, der dikterer, hvornår man igangsætter nye vaner eller andre forandringer? Hvis man er motiveret nok til at lave en ændring, kan man vel gøre det når som helst.

Ikke desto mindre ligner det, jeg gør nu, et nytårsfortsæt. Men det er det nu ikke. Det er helt tilfældigt, at jeg sad over morgenmaden d. 31/12.2016 og læste dyreværnsforeningen Anima’s medlemsblad. Jeg har støttet dem økonomisk i et stykke tid og ved godt, at de er fortalere for den veganske livsstil. Det har jeg aldrig været interesseret i, for jeg er faktisk ikke vildt god til grøntsager, så det ville være virkelig op af bakke for mig.

I terapi har jeg dog arbejdet med min alt-eller-intet-holdning. Min terapeut sagde, at jeg havde tendens til at se alt i sort eller hvidt. Ingen gråzoner. Det var altid alt eller intet for mig. Så nu arbejder jeg med gråzonerne.
Og da jeg tidligere afviste Anima’s livsstilsanbefalinger, var det fordi jeg ikke kunne gøre det 100% og det måtte jo så betyde, at jeg slet ikke skulle gøre det. Men der kan jo også findes en mellemvej. Lidt har jo også ret.

Så da jeg sad og læste deres blad, der blandt andet handlede om dyrevelfærd indenfor kødproduktionen, tænkte jeg, at jeg jo godt kunne gøre lidt i min hverdag. Jeg er og har altid været glad for kød. Altså ikke sådan at jeg spiser gris eller røde bøffer hver dag. Men jeg kan godt lide de gamle danske retter og kødretter generelt. Så at opgive kød helt er måske lidt for meget for mig. Og vaneændringer er ofte nemmere, hvis man starter i det små. Et skridt af gangen. Babysteps.

Så den dag startede jeg med at kigge på min indkøbsliste. Jeg fjernede noget kød fra den og satte noget fisk ind i stedet for. Det var ret nemt.

De efterfølgende dage gennemgik jeg min opskriftsmappe og satte alle fisk- og skaldyrsopskrifter i en mappe for sig. Sammen med salater, pastaretter og de retter, hvor kød kan skiftes ud med fisk eller en af de mange køderstatninger, der findes i forskllige svampe og soyaudgaver. Der var mange gode opskrifter og de var ret tiltalende.

Jeg valgte to ud, som jeg ville købe ind til, til de første par dage uden kød. Og det var desværre et ret dyrt indkøb. Ikke nok med at fisk og skaldyr er vildt dyrt, det er økologiske grøntsager også. Pyha, så jeg forstår godt, hvorfor jeg tidligere ikke har spist særligt sundt. Det er faktisk ret dyrt. Og det er rigtigt ærgerligt.

Jeg fik også sorteret ud i min fryser og lagt kød i en skuffe for sig, grøntsager for sig og fisk og skaldyr for sig. Jeg havde faktisk ret meget kød i fryseren. En del er rester fra julen, men også færdigretter og kød jeg har købt til senere brug. Kødpålæg blev fjernet fra køleskabet og tomater, æg, salat og kogte kartofler fandt vej til pålægsskuffen.

Så min stille og rolige opstart til at bidrage til en bedre etik og bedre miljø indenfor kødproduktionen er, at jeg må spise kød 2 gange om ugen. Ikke skal. Må. De andre dage skal jeg spise fisk, skaldyr, pasta og grøntsager. Så veganer bliver jeg nok aldrig, men jeg kan nok godt vænne mig til at være deltidsvegetar.
Jeg har længe kun købt økologiske æg og mælkeprodukter. Og det vil jeg blive ved med. For hvis jeg skal spise noget, der kommer fra levende dyr, så vil jeg gerne støtte, at de har det godt. Fisk og skaldyr skal være vildt fanget, ikke opdrættet. Og grøntsagerne skal være primært økologiske, hvor jeg kan finde dem.

Jeg kan se allerede ud fra min første indkøbstur, at denne forandring vil ændre på mange ting. I stor grad mit madbudget, som jeg nok må sætte op til det dobbelte. Det er et valg. Og jeg har valgt at prøve, hvordan det går i en periode. Der er ikke nogen udløbsdato på mit projekt, for jeg har på fornemmelsen, at det ikke bliver så svært, som jeg tidligere har troet. Og efterhånden som jeg får indarbejdet nogle små ændringer, kommer der nok flere til hen ad vejen.

Jeg synes, det er et spændende projekt. Og jeg er meget motiveret. Vil jeg kunne mærke det på min krop?På mit humør? Vil den afledte effekt være et vægttab? Det ville jo være en god bonus, hvis jeg kunne tabe mig, men det er ikke derfor jeg blev motiveret for projektet. Det var dyrevelfærd og miljøet, der motiverede mig først.

Jeg håber det lykkes og at I vil følge med og bakke op. For det er et stort projekt. For jeg interesserer mig meget lidt for madlavning. Især grøntsager. Så det er virkelig en motivation, der skal holdes ved lige, ellers går jeg i stå. Hvis jeg holder i en måned, så er det værste overstået, så starten er gået d. 4/1.2017… jeg hepper på mig selv 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Livets store beslutninger. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s